Liberating.nl

Innovatie | Teambouw | Agile & Scrum

Retrospectives

De zeilboot kennen we. De zeester ook. Prima retrospectives wat mij betreft. Maar voor afwisseling is ook iets te zeggen. En een retrospective heeft meer effect als deze aansluit op de belevingswereld van je teamleden. Daarbij is de retrospective dé kans om je als scrum master creatief uit te leven.

Redenen genoeg dus om zelf retrospectives te bedenken. Ter inspiratie een aantal retro’s die ik zelf bedacht heb (en uitgewerkt in het Engels als Linkedin Pulse). Zie hiervoor de andere posts in deze categorie.

Gedistribueerde teams
Als je team op twee geografische locaties werkt (distributed team), zijn goede retro’s een uitdaging. Op basis van mijn ervaringen zie ik een vijftal ingredienten die bijdragen aan effectievere retrospectives. Lees hierover in mijn LinkedIn artikel.

Leuke retro’s 

  • Enkele retro’s die ik bedacht heb vindt je op mijn LinkedIn profiel of via de overzichtspagina op deze site.
  • Voorspel het weer
    Laat je teamleden het ‘weer’ voor de komende sprint voorspellen*. En vooral: laat hen hun weerkaart presenteren als een ware weersman of -vrouw. Download hier een template dat je x keer kunt printen voor elk teamlid.
  • Carsten Lutzen maakt handige instructiefilmpjes bij retrospectives en werkvormen rond agile werken.

Portals

  • Retrium.com | Mooi vormgegeven, flawless techniek maar wel betaald. En wat mij betreft meer oude wijn in nieuwe zakken.
  • Een mooi overzicht met bestaande retrospectives vind je op Retromat.org. Alle bekende retro’s op een rijtje. Gratuit. Vaak met handige foto’s.

* Het originele idee is van Barry Heins. Zijn post lees je hier: The Weather forecast retrospective 

Meer over de liberating structures op liberatingstructures.com 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Nederlandstalige toolbox
voor innovatiespecialisten,
teambouwers en agilisten

Met onder meer:
Tools & tricks
Liberating Structures
retrospectives
 werk- en spelvormen
 lezen & luisterenVeel plezier!

Gerjon Zomer