Liberating.nl

Toolbox voor scrum master & agile coach

Over liberating structures

Liberating Structures zijn eenvoudige werkvormen om het potentieel van een hele groep of zelfs organisatie te benutten. Een set van leuke technieken om effectief consensus te bereiken. Een verzameling van 33 ‘microstructures’ bedacht (lees: grotendeels verzameld* en bewerkt) door Keith McCandles en Henri Lipmanowicz die je naar hartelust kunt combineren. Het inspirerende verhaal van de beide mannen zie je in deze video.

Verdeel en heers
Het kernprincipe achter de liberating structures is ‘maak het klein’. Wil je de input van een grote groep, breek deze dan op in kleine groepjes. Zo komt iedereen aan bod en blijf je toch binnen een acceptabele tijdsduur. Simpel en doeltreffend. En bevrijdend. Liberating dus.

De praktijk
In mijn rol als Scrum master en Agile coach zet ik regelmatig een of meer liberating structures in. Ik ben fan! Tegelijk ben ik ook kritisch. De theorie en voorbeelden zijn inspirerend, maar de dagelijkse praktijk is vaak weerbarstig. Daarom dit blog. Ik bespreek steeds een Liberating structure (Waar zit de pijn? Wat lost de liberating structure op? Hoe werkt het?) en voeg mijn praktijkervaring toe. Inclusief handige tips.

Go!
Ondanks het feit dat ik kritisch blijf, voert enthousiasme de boventoon. Ik hoop dan ook dat jij deze technieken gaat gebruiken. Combineren.Verfijnen. Of zelfs eigen structures gaat bedenken.

Veel plezier met de liberating structures!

Gerjon Zomer
Freelance Agile coach en scrum master 

* Een alternatief (en vermoedelijk inspiratiebron) voor de Liberating Structures is de Deep Democracy van Myrna Lewis.

Meer over de werkvormen op liberatingstructures.com 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Nederlandstalige toolbox
voor scrum masters
en agile coaches

Met onder meer:
Liberating Structures
Tools & tricks
retrospectives
 werk- en spelvormen
 lezen & luisterenScrum ze!

Gerjon Zomer