Liberating.nl

Toolbox voor scrum master & agile coach

1-2-4-All

Eén van de leukste en effectiefste liberating structures vind ik de 1-2-4-All. Via een eenvoudig proces zorg je ervoor dat alle groepsleden hun zegje doen. En, minstens zo belangrijk, zich gehoord voelen.

Werkwijze

 • Stel een thema of onderwerp vast. Vaak een knelpunt of een langlopende uitdaging waarvoor nieuwe ideeën en inzichten nodig zijn.
 • Laat de groepsleden vervolgens 1 minuut in hun eentje ideeën opschrijven.
 • Vervolgens bespreken ze hun ideeën twee minuten lang in tweetallen.
 • Hierna – je raadt het al – vier minuten in viertallen.
 • En tot slot wordt per viertal 1 highlights plenair besproken.

Alternatief
Soms is het lastig om 1 opvallend inzicht te delen als viertal. Je kunt ook een tussenstap inbouwen: Laat de viertallen de drie meest aansprekende items/inzichten uit hun groep bepalen (bijvoorbeeld met dot-voting) en gebruik dit voor de plenaire sessie.

IN DE PRAKTIJK

Ik zet de 1-2-4-All regelmatig in. Bijvoorbeeld met een groep van 15 middenmanagers die opeens agile ‘moeten’ werken en worstelden met hun nieuwe rol.

De sessie werd geleid door de organisator, een van de managers. De aanwezigen begonnen direct door elkaar heen te praten tot de man met de grootste mond de rest stil kreeg. Als Agile Coach heb ik toen vriendelijk ingegrepen en gevraagd naar het doel van de sessie. De organisator las het doel uit de agenda voor:  ‘Het ophalen van alle zaken waar de managers tegen aanlopen bij de agile transitie’. Daarna heb ik voorgesteld de microstructure 1-2-4-All in te zetten, zodat iedereen zijn of haar input kon leveren.

De uitkomst was bevredigend voor zowel de grote mond als de grijze muis. Iedereen voelde zich gehoord en begrepen. Er werden concrete actiepunten geformuleerd.

Meer informatie
Lees hier de hele instructie van de liberating structure 1-2-4-All.

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

 1. Stieneke april 1, 2019

  Hoi,
  Zou me graag verder verdiepen en bekwamen in “liberating-structures” maar ben minder handig in de Engelse taal. worden er misschien ook sessies gegeven in het Nederlands?

  • Gerjon Zomer april 8, 2019 — Berichtauteur

   Kijk eens op de site van The liberators (www.theliberators.com)

Laat een reactie achter

Nederlandstalige toolbox
voor scrum masters
en agile coaches

Met onder meer:
Liberating Structures
Tools & tricks
retrospectives
 werk- en spelvormen
 lezen & luisterenScrum ze!

Gerjon Zomer