Liberating.nl

Toolbox voor scrum master & agile coach

Troika Consulting

De liberating structure Troika consulting is zo’n werkvorm die je pas op waarde kunt schatten als je ‘m gedaan hebt. Bij de uitleg knikken de meeste mensen halfslachtig (‘Oké. Snap ‘m. Maar wat is daar bijzonder aan?’) maar als ze de troika hebben gedaan, zijn ze meestal verrast en laaiend enthousiast.

Werkwijze
Leg de werkvorm kort uit en laat mensen individueel hun persoonlijke ‘thema’ bedenken. Waar lopen ze tegenaan en hebben ze advies bij nodig?

Vervolgens vormen we groepjes van drie met drie stoelen. Twee van de drie zijn steeds de consultants en eentje in de client. We doen drie rondes zodat iedereen een keer client is geweest.

De eerste ronde begint. De drie beginnen tegen over elkaar op de stoel. De client legt in een minuut uit waar hij/zij mee zit en advies over nodig heeft. Vervolgens stellen de consultants in maximaal twee minuten vragen om de hulpvraag zo helder mogelijk te krijgen. Dan draait de client zijn/haar stoel om zodat hij met de rug naar de twee consultants zit. De consultants gaan met elkaar in gesprek terwijl de client meeluistert. Dit duurt zo’n vijf minuten. Zodra het eindsignaal klinkt, draait de client zich weer naar de consultants. Hij vertelt in max. twee minuten wat hij het meest waardevol heeft gevonden aan het advies.

Plenaire bespreking
Vraag de groep rond naar hun bevindingen. Welke waardevolle inzichten heeft troika consulting opgeleverd? En belangrijk: kunnen ze er concreet iets mee in hun dagelijkse praktijk?

IN DE PRAKTIJK

Ik ben groot fan van de troika (ook: trojka) consulting. Ik doe zelf graag mee als client en consultant. Het levert altijd weer verrassende inzichten op.

Ik heb de ‘troika’ onlangs nog ingezet bij een beginnend scrum team dat ik begeleid. Het was nog een groep mensen, geen team. De teamleden snuffelden wat aan elkaar en het leek me goed om de persoonlijke doelen en uitdagingen van de teamleden op tafel te krijgen. Je neemt jezelf immers mee naar je werk. De werkvorm bleek heel geschikt. Zo was één van de teamleden heel open over zijn depressie, wat hem zichtbaar opluchtte. Hij kreeg hele waardevolle en vooral menselijke adviezen van de twee ‘consultants’. Die vervolgens zelf ook heel open waren over hun eigen leven. Om een cliché te gebruiken: het schepte direct een band.

Tips

  • Geef de client een schrijfblok en pen. Hij/zij kan de aantekeningen dan op een rustig moment nog eens nalezen
  • Waak ervoor dat de setting veilig is én voelt voor alle deelnemers. Laat alle aanwezigen (exclusief de organisator/facilitator) meedoen. Dus geen manager die in een hoekje meeluistert.
  • Stap 1 en 2 zijn soms wat onduidelijk. Dus voel je vrij om deze stappen te combineren. Dus 3 minuten voor zowel de uitleg van het probleem door de client als de vragen van de consultants om de vraag helder te krijgen.

Meer informatie
Lees hier de complete instructie van de liberating structure Troika Consulting.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Nederlandstalige toolbox
voor scrum masters
en agile coaches

Met onder meer:
Liberating Structures
Tools & tricks
retrospectives
 werk- en spelvormen
 lezen & luisterenScrum ze!

Gerjon Zomer