Liberating.nl

Toolbox voor scrum master & agile coach

Celebrity Interview

Mooi verhaal: Een manager van de NS wordt gevraagd een speech te geven bij de afronding van een megaproject. De aanwezigen (waaronder veel bouwlieden) bereiden zich voor op een lange zit. Het loopt anders. De manager stapt het podium op, grijpt de microfoon en roept: ‘En nu gaan we zuipen!’.

Helaas is het in de praktijk vaak anders. Veel hoge omes hebben het idee dat ze alleen serieus genomen worden als hun speech lang en saai is. Gelukkig kan het ook anders. Bijvoorbeeld met de liberating structure Celebrity Interview.

Werkwijze

Voorbereiding
Informeer de spreker dat hij gast is in een interview. Bedenk alvast een aantal vragen.

De sessie
Een podium, het publiek zit er omheen. Op het podium de interviewer.

  • De ‘celebrity’ komt binnen (gejuich!) en gaat zitten.
  • De interviewer stelt een aantal voorbereide vragen (15 minuten)
  • Het publiek krijgt de kans om een vraag te bedenken (1 minuut), die in tweetallen terug te brengen tot 1 vraag (2 minuten) en in viertallen tot de definitieve vraag (2 minuten).
  • De selectie van vragen (door de viertallen op een kaartje geschreven) krijgt de interviewer. Die zoekt de best passende vragen en stelt die (max half uur)

IN DE PRAKTIJK

Ik heb de Celebrity Interview onlangs gedaan op een afdelingsdag. 50 teamleden in een zaaltje en de directeur die haar ‘verhaal’ komt doen. Dat zij het spel meespeelt en opkomt als heus celebrity voor een joelende menigte zet gelijk de sfeer.

De vragen uit het publiek zijn kritisch. Door de 1-2-4-all heeft iedereen het gevoel dat er naar hem geluisterd is en dat hij/zij heeft meegedaan.

Tips

  • Zelfspot is key. De geïnterviewde moet niet de indruk wekken dat hij zich echt een celebrity waant. Over-the-top-acting werkt dan het best!
  • Stem de voorbereide vragen waar mogelijk NIET vooraf af met de celebrity, want dan komt het interview het meest natuurlijk over.

Meer informatie
Lees hier de hele instructie van de liberating structure Celebrity Interview

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Nederlandstalige toolbox
voor scrum masters
en agile coaches

Met onder meer:
Liberating Structures
Tools & tricks
retrospectives
 werk- en spelvormen
 lezen & luisterenScrum ze!

Gerjon Zomer