Liberating.nl

Toolbox voor scrum master & agile coach

Leesvoer over scaling

Ik heb op zich niks tegen scaling frameworks als SAFe, DaD en LeSS. Waar ik wel moeite mee heb is als frameworks om een traditioneel ingerichte organisatie heen worden gekneed. Of als een framework direct geïmplementeerd wordt vanaf de start van het agile werken. Scrum is een leerproces. Leren is een proces van vallen en opstaan. Door scrum vanaf het begin te combineren met een scaling framework, ontneem je scrum teams de kans om vast te lopen en zélf een oplossing te zoeken. Scrum biedt zelf voldoende aanknopingspunten voor een goede samenwerking tussen teams en uitlijning met de organisatievisie. Mits je organisatie- en teamstructuur hierop aansluit*.

Enfin, op deze pagina verzamel ik leesvoer over agile scaling dat ik de moeite waard vind.

Scaling Agile in Organisaties – Henny Portman (***)
Oké, het is wat saai geschreven en vormgegeven (en leven gaat het al helemaal niet) maar dit boek is een prima introductie in de verschillende scaling frameworks. Kopen >>

* Agile werken – en zeker ook scaling – vraagt om cross-disciplinaire teams die het totale maakproces van een product/oplossing bestrijken. Weg met de silo’s! Ik heb een eenvoudig filmpje gemaakt over het verschil tussen een component team en een feature team.

 

Tips voor goede boeken over agile scaling? Mail ze me!

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Nederlandstalige toolbox
voor scrum masters
en agile coaches

Met onder meer:
Liberating Structures
Tools & tricks
retrospectives
 werk- en spelvormen
 lezen & luisterenScrum ze!

Gerjon Zomer