Liberating.nl

Toolbox voor scrum master & agile coach

Agile spelen en spellen

Spelen en spelletjes doen is een goede manier om niet-bedreigend en niet-sturend je doel te bereiken. Om op een leuke manier inzichten te geven. Vertel je een manager hoe agile werkt of laat je het hem ervaren? Op deze pagina wat spelvormen.

Agile mindset
Werkvormen en spellen om (aspecten van) de agile mindset te beleven. 

 • De flow simulatie ‘how work works’ van het Vlaamse Okaloa is een doordachte spelvorm om de voordelen van agile, lean, scrum en kanban inzichtelijk te maken. Meer informatie en bestellen.
 • De marshmallow challenge (ook: spaghetti challenge) is een leuke actieve werkvorm waarmee je laat zien dat iteratief werken beter werkt dan een watervallen volgens een plan. Hier vind je een handige instructie.
 • Building Agile Structures with LEGO is een kleurrijk simulatiespel om te illustreren dat organisatiecultuur de organisatiestructuur volgt (zoals Greg Larman al jaren roept). En het toont het verschil aan tussen component teams en feature teams. Bekijk de volledige instructie om deze workshop zelf te verzorgen.
 • De Coin Game laat de kracht zien van werk afmaken (denk aan de WIP van lean) en samen aan een taak werken (zoals bij een agile ontwikkelteam). Hier vind je een instructiefilmpje.
 • Agile Chair game. Leuk actief (maar enigszins abstract) spel rond het zelf-organiserend vermogen van teams. Het geeft inzicht geeft in hoe (klassiek) management werkt. Of niet werkt. En laat zien dat mensen groeien op vertrouwen. Hier kun je (een) filmpje bekijken.

Teambuilding
Spellen en werkvormen voor het bouwen van een team

 • The Mind is een supereenvoudig kaartspel dat draait om samenwerken en communicatie. Te koop in de betere spelletjeswinkel zoals Subcultures in Utrecht (ook offline).
 • Neergestort. Het eenmotorig vliegtuig met je team aan boord stort neer in het oerwoud van Chili. Iedereen mag tien items kiezen om te overleven. Wat kies je? Download hier de instructie (MS Word).
 • Bruggen bouwen. De groep staat voor een moeilijke opgave. Voor hen stroomt een zeer gevaarlijke rivier vol stroomversnellingen en krokodillen. Gebruik de vlakken om een brug te bouwen en zo ongeschonden de overkant te bereiken. Download de instructie.

Creatie
Voor brainstorm en creatieve sessie

 • Het boek Gamestorming van Dave Gray en kornuiten brengt spelen en spelletjes in organisaties. Serious gaming dus. Met de nodige humor. Kopen >>

Energizers
Kleine oefeningen en spelletjes ter opwarming

 • Wie ben ik? Post-it op je voorhoofd met een BN-er of beroemdheid en raden maar…
 • The human knot. Altijd goed voor groot gelach. Check wel even of iemand smetvrees heeft. Bekijk hier een filmpje.

Tips voor goede agile spelvormen? Mail ze me!

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Nederlandstalige toolbox
voor scrum masters
en agile coaches

Met onder meer:
Liberating Structures
Tools & tricks
retrospectives
 werk- en spelvormen
 lezen & luisterenScrum ze!

Gerjon Zomer